EN | NL
MENU

Bridge

 

Building the Right Investments for Delivering a Growing Economy, afgekort BRIDGE is een driejarig programma dat wordt ondersteund door het Europese fonds Urban Innovative Actions. Met dit geld worden alle kinderen van Rotterdam Zuid, vanaf groep 6, jaarlijks zo’n 1800 leerlingen, tot en met het moment dat ze een opleiding hebben afgerond, geholpen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.


In Rotterdam Zuid is sprake van een mismatch tussen onderwijs en de vraag op de arbeidsmarkt. Nog te veel leerlingen kiezen na het vmbo voor financiële, administratieve en juridische opleidingen, terwijl de banen in deze sectoren afnemen. Binnen het NPRZ worden leerlingen daarom al op jonge leeftijd gestimuleerd om te kiezen voor kansrijke sectoren als haven, zorg en techniek. 

Nieuw aan de aanpak is dat er ook carrière startgaranties beschikbaar gaan komen op mbo niveau 2. Daarnaast wordt het met de bijdrage van de Europese Commissie mogelijk om ouders meer te betrekken bij de studiekeuze. Jongeren worden geholpen bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en er wordt gezorgd voor begeleiding via mentoren en wijkteams. Met de bijdrage uit Europa wordt tevens een onderzoek gedaan naar toekomstige banen en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt om in de nieuwe economie mee te doen. Om studiekeuzes meer in lijn te brengen met de vraag op de arbeidsmarkt zet het NPRZ carrière startgaranties in.

Met een carrière startgarantie garanderen werkgevers dat leerlingen na het behalen van hun diploma aan de slag kunnen. Werkgevers stellen hiervoor jaarlijks 380 carrière startgaranties beschikbaar voor opleidingen in haven, zorg en techniek. De komende jaren moet dit aantal groeien naar jaarlijks 600 carrière startgaranties. Doel van het NPRZ is dat de helft van alle leerlingen in het vmbo kiezen voor een mbo-opleiding in een van deze sectoren.

EMI ontwikkelt drie programma’s binnen BRIDGE:

  • Wetenschap & technologie in po
    Het programma Techniek op Zuid heeft zich ten doel gesteld dat Wetenschap & techniek een vaste plek krijgt bij po scholen op Zuid. Leerkrachten van po scholen op Zuid worden getraind op Wetenschap & techniek en Loopbaanorientatie (LOB). Tevens wordt er een digitaal LOB programma met en voor po scholen op Zuid ontwikkeld. Daarnaast komt er een mobiel technieklab voor po scholen op Zuid.

  • LOB in MoZ
    Leerlingen op Zuid krijgen een-op-een mentoring van een student van Hogeschool Rotterdam. Het doel is om studenten te trainen en matchen om leerlingen op Zuid te begeleiden bij hun ontwikkeling en onderwijs- en loopbaankeuze. Hiervoor worden de resultaten van de toekomstprognose van de  arbeidsmarkt geïntegreerd in het mentoren programma. Binnen het programma Mentoren op Zuid wordt als onderdeel van de mentoren-training een specifiek onderdeel voor LOB ontwikkeld. Studentmentoren worden daarin getraind voor de begeleiding van leerlingen op Zuid op LOB.

  • LOB en ouderbetrokkenheid
    Het programma Ouders op Zuid ontwikkelt samen met de praktijk een trainingsprogramma Ouderbetrokkenheid & LOB voor leerkrachten po/vo op Zuid. Deze training, in de vorm van leerkringen, biedt leerkrachten handvatten om de rol van ouders bij het begeleiden van de studieloopbaankeuze van hun kinderen te versterken.

 

 

 

 

 

 

Contact info

Wilt u contact opnemen met EMI?

Email: EMIopzuid@hr.nl
Telefoon: 010 794 5946