Stadsleven

Welkom bij Stadsleven – waar de hartslag van de stad voelbaar is. Wij zijn de brug tussen Hogeschool Rotterdam en de toekomst van stedelijke ontwikkeling. Door onderwijs en onderzoek, samenwerken en luisteren vormen we de stedelijke verhalen van morgen. De frisse blik van studenten en ervaren onderzoekers dragen bij aan het oplossen van complexe opgaven over ruimtelijke ontwikkeling en de gebouwde omgeving. In deze unieke contextrijke leeromgeving maakt Stadsleven de verbinding tussen de geplande en de geleefde stad.  

Over het programma.

Het programma Stadsleven gaat over stedelijke ontwikkeling in Rotterdam-Zuid mèt de mensen die er wonen, werken en samenleven. Daarmee maakt het programma de verbinding tussen de geplande en de geleefde stad. We begeleiden praktijkgerichte leertrajecten voor onderwijs en onderzoek.

Stadsleven brengt technische, maatschappelijke en creatieve kennis samen. Bovendien biedt het programma ruimte voor experimenten, met een focus op relationeel en ontwerpend leren. Het lokaal werken maakt de kracht van gemeenschappen in de wijken zichtbaar.

We werken aan twee onderzoeksthema’s: Luisteren naar de Stad en Urban Cool Islands. In deze thema’s ligt de focus op participatie, inclusiviteit en klimaatadaptatie.

Stadsleven hanteert een unieke werkwijze voor onderwijs en onderzoek gebaseerd op vier kernprincipes: nabijheid, gelijkwaardigheid, wederkerigheid en continuïteit. Deze benadering, die intensieve begeleiding vereist, voorkomt onderzoeksmoeheid en maakt het mogelijk om met vele soorten partijen samen te werken.  

Per onderzoeksthema volgen meerdere projecten elkaar op en geven studenten of onderzoekers het stokje aan elkaar door, waardoor estafette-leren ontstaat. Gelijktijdig wordt deze aanpak onderzocht door (docent-)onderzoekers. De kennis koppelen we terug naar het onderwijs en de praktijk. Stap voor stap draagt deze werkwijze bij aan het opleiden van reflectieve professionals èn maken we met elkaar Rotterdam Zuid een stukje mooier. 

Stadsleven werkt nauw samen met lokale organisaties, overheid en bedrijven, bewoners, ondernemers en (inter)nationale partners. Daarbij betrekken we ook het MBO, universiteiten, en primair en voortgezet onderwijs. Dit betekent dat kennis groeit en bloeit, niet alleen bij onze studenten en onderzoekers, maar ook bij de praktijkpartners en in de betrokken gemeenschappen.  

Sfeerimpressie.

Geïnspireerd door onze unieke benadering en visie op stedelijke ontwikkeling? Duik dieper in onze inzichten en ervaringen in de blogs hieronder. We staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen en innovatieve ideeën. Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen kunnen bijdragen aan een veerkrachtiger en inclusiever Rotterdam!

Laatste nieuws en verhalen

Stadmakerscongres 2024

Tijdens het recente Stadmakerscongres leverde het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) …

Stedenbouwproject voor Rotterdam-Zuid

Deze maand starten we een bijzonder project in samenwerking met Mecanoo,…

Samen naar een Plasticvrije Delta!

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem dat vraagt om lokale oplossingen. Bij EMI zijn we trots…